Wat betekent brandklasse A2 en waarvoor wordt het gebruikt?

0
Brandklasse A2

Onbrandbaar of niet brandbaar betekent dat materialen niet bijdragen aan een brand. De classificatie van niet brandbaar wordt bepaald door het Euro klasse systeem. Volgens het Euro klasse systeem is de A1 klasse niet brandbaar en de brandklasse A2 is praktisch onbrandbaar. Daarnaast is klasse B lastig brandbaar en brandklasse C tot F brandbaar. Niet brandbaarheid krijgt zijn garantie door grenswaarden voor de calorische inhoud vast te leggen. De calorische waarde is hoeveel energie er geproduceerd wordt bij een complete verbranding van materialen. Hoe lager de waarde van een bepaald product, hoe beter het presteert op het aspect van brandveiligheid. Meer energie betekent dat brand sneller verspreidt. Euro brandklasse A1 heeft een lage calorische waarde en zorgt daardoor niet voor brand.

 

Wat houdt brandvertragend in?

Brandvertragers of brandvertragende middelen zijn additieven. Deze additieven worden toegevoegd aan brandbaar materiaal. Het doel is om ontbranding van het materiaal te vertragen. Deze additieven worden verbruikt als ze in aanraking komen met vuur. Er vindt een vertraging van brandbaarheid plaats, maar vermindert het niet. Er wordt veel rook geproduceerd en maskeren een soort van de hoge calorische waarde.

 

Hoe zit het met brandbare materialen?

Een brandbaar materiaal heeft een hogere calorische waarde dan een niet brandbaar materiaal. In het Euro systeem zijn brandklassen B tot F brandbaar. Belangrijk bij dit systeem is om op te letten op de betekenis en definities van de indelingen. Zo is een brandklasse B (moeilijk brandbaar) een stuk veiliger dan brandklasse F. Echter worden er voor brandbare materialen, brandklasse B tot F, geen grenswaarden bepaald voor de calorische waarde.

 

Wat houdt brandweerstand in?

Bij een brand wordt ook vaak gesproken over brandweerstand. Hierbij gaat het om hoe lang materialen weerstand kunnen bieden aan de brand. Oftewel: hoe lang kan het voorkomen worden dat de brand zich verspreidt. De brandweerstand wordt bepaald door de toestand van het gebouw, de constructie en de totale bouwkundige opzet. Het classificeren van brandweerstand wordt weergegeven in een maximale tijd. Binnen deze maximale tijd kunnen mensen op veilige wijze ontsnappen aan de brand.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *