Voorbeelden van profielwalsen in de praktijk en de voordelen ervan

0
profielwalsen

Profielwalsen bieden de mogelijkheid om verschillende soorten metalen profielen te vormen. Je kan hierbij aan verschillende soorten profielen denken. Profielwalsen worden vooral gebruikt in de bouw-, meubel- en landbouwindustrie. De metalen plaat of buis wordt door een aantal walsrollen geleid. De rollen zijn gepositioneerd om een metalen plaat om te buigen naar wens. Dit gebeurd geleidelijk aan. Er kunnen verschillende soorten metalen gebruikt worden. Denk aan staal, roestvrij staal, koper en aluminium. 

Voorbeelden van profielwalsen

Door middel van profielwalsen kun je verschillende soorten vormen maken in metalen platen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  • C-profielwals. Deze walsen zijn ontworpen om, de naam zegt het al, C-vormige profielen te vormen. Deze vormen komen voornamelijk voor in de bouw- en constructie industrie. Met profielwalsen kunnen ze bijvoorbeeld dakspanten, wandframes en andere structurele elementen ontwikkelen. 
  • U-profielwals. Net zoals de C-vormige profielwals een C-vorm ontwikkeld, maakt een U-profielwals profielen in de vorm van de letter U. Ze worden vaak gebruikt als dragende elementen in deuren, ramen, trappen en balustrades. 
  • H-profielwals. Geen verrassing dat een H-profielwals profielen in de H vorm maakt. Ze staan ook wel bekend als balken. Je ziet ze vaak terug als dragende elementen in gebouwen en bruggen. 
  • Hoekprofielwals. Het kan voorkomen dat je metaal nodig hebt waar een hoek in zit. Door de hoekprofielwals kan elke hoek gemaakt worden. Vooral in de bouw- en meubelindustrie maken ze hier veel gebruik van. 
  • Buisprofielwals. Of je nou ronde buizen, vierkante buizen of rechthoekige buizen nodig hebt, door middel van buis profielwalsen is geen vorm te gek. Een buisprofielwals is speciaal ontworpen om verschillende vormen van buizen te maken. 

De voordelen

De metaalindustrie heeft veel voordeel van het gebruik van profielwalsen. De ontwerpen die gemaakt kunnen worden zijn eindeloos. Het opent de deuren naar creatieve en innovatieve ontwerpmogelijkheden. De metalen zijn vaak van sterke kwaliteit, iets wat niet minder wordt na profielwalsen. Hierdoor kun je dus vormen maken met een hoge sterkte en duurzaamheid. De platen kunnen op een efficiënte manier geboden en gevormd worden. Dit proces gaat snel, wat resulteert in een hoge productiviteit. Profielwalsen is dus een belangrijke techniek in de metaalbewerkingsindustrie. Door deze techniek is het mogelijk geworden om metalen platen te buigen in verschillende vormen en profielen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *