Het belang van een erkend restauratiebedrijf bij het restaureren van een monumentaal pand

0
Erkend restauratiebedrijf

Het eerste wat je doet bij het restaureren van een monumentaal pand is jezelf van tevoren een aantal vragen stellen. Breng in kaart wat voor soort monument je precies hebt. Gaat het om een pand met een beschermd dorps- of stadsgezicht, provinciaal of gemeentelijk monument of een rijksmonument? Dit heeft invloed op de financiering en regelgeving waar je mee te maken kunt krijgen. Vraag je ook af wat het doel is van de restauratie. Is het een kleine onderhoudsbeurt of een grote onderhoudsbeurt? En wat is de monumentale waarde van het monument? Zit de waarde in het interieur, gevel of kapconstructie? Dit kan zo z’n invloed hebben op de vorming van de plannen.

 

Een erkend restauratiebedrijf inschakelen

Wanneer je een aannemer inschakelt, dan kun je voor kleine ingrepen vaak terecht bij een metaalbewerker, stukadoor, schilder of dakdekkersbedrijf. Gaat het om grotere ingrepen, schakel dan een erkend restauratiebedrijf in. Het selecteren van een geschikte aannemer is meer dan alleen de aanvraag van de offerte. Ook is het slim om de werkwijze van de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Bedenk of het restauratiebedrijf genoeg expertise in huis heeft als het gaat om restauratie en onderhoud van monumenten. Neem dan ook geen plaatselijke klusser aan, maar een gespecialiseerd erkend restauratiebedrijf.

 

Het uitvoeren van de restauratie

Tijdens de restauratie kunnen er natuurlijk onverwachte verrassingen ontstaan. Daarom is er een goede communicatie nodig met de uitvoerende partijen. Wanneer een bouwkundige adviseur of architect de directie uitvoert, dan hebben zij de regie over het proces. Hiermee worden de zorgen uit je handen genomen. Maar als eigenaar van een monumentaal pand is het altijd belangrijk om mee te kijken hoe alles in zijn werk gaat. Daarnaast is het belangrijk bij de uitvoering om in direct contact te staan met de beheerder van het budget. Je kunt dus voor onverwachte verrassingen komen te staan en daarom is het goed om te weten wat er mogelijk is met het budget. Moeten er onverwachts andere werkzaamheden komen te vervallen en wat moet er gebeuren als er toch monumentale waarden aangetast worden? Ook is het verstandig om een verzekering te hebben tijdens de restauratie. Een verzekering dekt veel voorkomende risico’s tijdens het bouwproces en moet je dan ook afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *