Nieuwe ontwikkelingen en onderzoek op het gebied van alvleesklierkanker

0
Alvleesklierkanker

People exercising at fitness gym

Alvleesklierkanker blijft een van de dodelijkste vormen van kanker, met naar schatting 49.000 nieuwe gevallen en 44.000 sterfgevallen per jaar alleen al in de Verenigde Staten. Ondanks de toename van het aantal diagnoses in de afgelopen jaren, blijft de vooruitgang in behandelingsmogelijkheden beperkt en blijven de overlevingskansen laag. Gelukkig beginnen spannende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken hoop te bieden op betere resultaten voor mensen die gediagnosticeerd zijn met deze moeilijke vorm van kanker.

 

Biologisch kankeronderzoek

Onderzoekers hebben de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het begrijpen van de biologie van alvleesklierkanker en bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen die gericht zijn op deze biologische routes. Studies hebben genetische mutaties aan het licht gebracht die vaak voorkomen in pancreas ductaal adenocarcinoom (PDAC), een vorm van alvleesklierkanker, waaronder KRAS-mutaties, die in meer dan 90% van de PDAC-gevallen worden aangetroffen. Deze ontdekkingen hebben wetenschappers in staat gesteld om gerichte therapieën te ontwikkelen die specifieke combinaties van gemuteerde genen aanvallen in plaats van te proberen alle cellen te onderdrukken of te doden. Deze aanpak heeft tot veelbelovende klinische resultaten geleid en zou wel eens de toekomst kunnen zijn voor de behandeling van deze moeilijk te behandelen ziekte.

 

Vooruitgang immuuntherapie

Naast de traditionele chemotherapie zijn er sinds kort immuuntherapieën, zoals checkpointremmers, beschikbaar als mogelijke behandelingsoptie voor PDAC-patiënten. Checkpointremmers werken door signalen van het immuunsysteem van het lichaam te blokkeren die normaal zouden voorkomen dat het tumorcellen aanvalt, waardoor het eigen immuunsysteem van het lichaam de tumorcellen effectiever kan bestrijden. Recente studies geven aan dat checkpointremmers de overlevingsduur kunnen verhogen bij mensen met gevorderd PDAC; er is echter verder onderzoek nodig voordat ze een standaardtherapie kunnen worden.

 

Gentherapie

Gentherapie is een ander spannend ontwikkelingsgebied binnen het onderzoek naar alvleesklierkanker. Gentherapie werkt door het inbrengen van genetisch materiaal in cellen om de werking of expressie op moleculair niveau te veranderen en is met succes gebruikt voor de behandeling van andere vormen van kanker zoals leukemie en lymfoom. Onlangs heeft gentherapie voor de behandeling van alvleesklierkanker veelbelovend aangetoond; er is echter verder onderzoek nodig voordat het op grote schaal beschikbaar kan komen als een goedgekeurde behandelingsoptie voor patiënten met deze dodelijke vorm van kanker.

 

Precisiegeneeskunde

Tot slot is precisiegeneeskunde een ander belangrijk gebied dat tegenwoordig binnen het onderzoek naar alvleesklierkanker wordt verkend. Precisiegeneeskunde houdt in dat gegevensanalysetechnieken zoals algoritmen voor machinaal leren worden gebruikt om individuele patiënten te identificeren die het meest waarschijnlijk baat hebben bij bepaalde behandelingen op basis van hun unieke genoomprofiel of andere factoren zoals levensstijlgewoonten of blootstelling aan omgevingsfactoren. Door meer gepersonaliseerde benaderingen te ontwikkelen die rekening houden met individuele patiëntkenmerken in plaats van alleen te vertrouwen op statistieken op populatieniveau, hopen onderzoekers de resultaten van alvleesklierkankerpatiënten in de toekomst aanzienlijk te verbeteren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *