“Hoe Krimpfolie en Dampremmende Folie je Huis Isoleren en Beschermen”

0
Dampremmende folie

Krimpfolie is een uitstekend isolatiemateriaal voor in huis. Het helpt je met het voorkomen van schimmel en condensatie, en heeft ook nog eens een positieve invloed op de energierekening! Dit geldt ook voor dampremmende folie. Het doel van dampremmende folie is dat het vocht in gebouwen gereguleerd wordt. Dit kan in zowel residentiële gebouwen, maar ook bij commerciële bouwprojecten. In dit blog lees je meer over de kenmerken van de folie en hoe je je huis hiermee kan isoleren en beschermen!

De kenmerken 

Dampremmende folie wordt geïnstalleerd om vocht tegen te houden en te reguleren. De bedoeling is dat vocht vanuit de binnenruimte van een gebouw niet de isolatie en structuur binnen kan dringen. Dit helpt om bijvoorbeeld schimmelvorming, schade en condensatie te voorkomen. De folie is ontworpen om te voorkomen dat er vocht in de bouwconstructie doordringt. Maar ook om het vocht te reguleren. Dit kan bijvoorbeeld doordat het vocht wel van buiten naar binnen kan, maar niet van binnen naar buiten. Zo kan het vocht op een gecontroleerde manier afgevoerd worden zonder dat er schade ontstaat. Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden om dampremmende folie te maken. Afhankelijk van de behoeften van het bouwproject wordt er gekeken naar welk materiaal het best passend is. Dit kan bijvoorbeeld aluminium zijn, of kunststoffen zijn zoals polyethyleen. De installatie van het folie moet goed gedaan worden, anders heeft het geen zin. De folie komt aan de warme zijde van de isolatie. Dat betekent dus dat het aan de binnenzijde van de bouwconstructie geplaatst wordt. Maar hoe wordt het dan isolerend?

Dampremmende folie als isolatiemateriaal

Het wordt dus aan de warme zijde van de isolatie geplaatst en zo reguleert het de beweging van waterdamp van binnen naar buiten. Dampremmende folie heeft een specifieke weerstand tegen dampdiffusie, dit wordt uitgedrukt in SD-waarden. Deze waarde betekent niets meer dan de hoeveelheid weerstand die de folie biedt tegen het binnendringen van waterdamp. Hoe hoger de SD-waarde, hoe beter de dampremmende folie de ruimte kan beschermen tegen vocht. Als extra werkt het niet alleen tegen vocht remming, maar ook voor het tegenhouden van lucht! Het helpt bijvoorbeeld om luchtlekken in een isolatielaag te voorkomen, waardoor jij niets merkt van dat er meer kou de ruimte binnen wil komen. Ook hiervoor moet de folie correct worden geplaatst en afgedicht. Meestal wordt het geplaatst onder de binnenafwerking, zoals gipsplaten. Het kan zijn dat er dan nog naden open zijn, deze moeten echt worden afgedicht om luchtlekken te voorkomen. Het type en de dikte van de dampremmende folie moet worden afgestemd op het klimaat en de bouwomstandigheden. Het is belangrijk om de juiste materialen te kiezen om een gebouw zo goed mogelijk te kunnen isoleren en energiezuinig te maken. De installatie is van zo’n groot belang dat het handig kan zijn om dit uit te besteden aan professionals. Op deze manier kan je optimaal gebruik maken van de voordelen van de folie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *